selamat pagi dan selamat hari jumaat
masuk hari ni dah 2 hari straight aku sakit perut.. sungguh kurang seronok..
sebut pasal sakit perut dan cirit birit, marilah kita berbual pasal makanan (nohorommmm)
actually this post is a request my kawan, jihad (yang muka mcm pelakon adamaya yang muka macam jihad)yang aku citer dlm post INI.. (http://lovepistol.blogspot.com/ - ini blog si jihad..aku tolong promote skek)
dulu aku dah bagi dia dah resepi sos bbq nie.. tp ni dia mintak lagi.. melayu mudah lupa.. hwawhkawh
ok back on the subject bbq recipe.. actually aku takde la blaja kat mana2 pun.. just try2 experiment..
baling je semua dalam baldi..
here goes my first entry about maskak2
BAHAN BAHAN (untuk 1 ekoq)
1. Segerombolan ayam mentah yang telah dipotong dan dicuci - 1 ekor
2. Sos Bbq - biasa aku beli 1 botol.. tp tak guna abis pun.. so measurement yg tepat aku tak tau
3. Sos Cili - guna maggi or life.. jgn beli brand pelik2
4. Black paper - satu beg plastik yg rm1 tu
5. Rempah Kari Adabi - 2 paket kecik.. apsal rempah kari? sbb ini mcm baru menusuk kalbu..
6. Madu - kalau takde sen nak beli madu, encik gula pun boleh
7. Bawang puteh - 2-3 ulang sudah.. byk2 nanti jadi OP
8. Kesabaran
[TEKAN UNTUK LAGI LAGI MUKA KAU]
CARA CARA MENYEDIAKAN BAHAN
1. Campak ayam dalam baldi (nak letak sosej, udang pun boleh)
2. Basuh tangan
3. Masuk kan semua bahan tanpa belas kasihan (sos tu ko agak2 la sendiri, jgn letak byk sgt 6-7 sudu je)
4. Gaulkan sampai rata
5. Marinade 6 jam - biasa kadang2 orang suka marinade overnite.. sbnrnya lagi lama lagi bagus.. tapi kalau ko nak marinade lama, seal and letak dlm peti sejuk.. jgn dibiarkan je pada suhu bilik.. kang nnt contaminated..
GRILL TIME
1. Sentiasa jaga jarak api dengan ayam
2. Lepak tapak tgn kat atas bara.. (jangan la sentuh bara tu pulak bangang).. cari ketinggian yang sesuai dimana pada ketinggian tu, tapak kau boleh tahan selama 3 saat sebelum kau memaki hamun orang sekeliling..
(bergantung kepada jenis arang juga.. kalau kau rasa panas tp kau boleh tahan 3 saat, tahniah.. anda telah ketemu tinggi yang sesuai
3. Time bakar jgn lupa golekkan.. it is always a good thing to make 2 partition of the grill.. 1 is for hi temp grilling, and the other one is low temp for resting..
4. Sapukan sos2 bbq balance sambil panggang
5. Tertib.. kene tertib.. kalau x confirm x jadi.. kwahkwhawa
GAMBAR RAJAH
5 comments:
Kelihatan sungguh lazaaat yummmeey. Nnti aku dh buat aku bgtaw. Nk try2 msak ngan adik! Haha thx abg tabah 2011!
resipi IMBA!
aku guna bwg putih,bwg merah,rosemary,parsley,gula,ketchup,cili sket,garam sket,black pepper.if nk tuka angin,ko ltk la mangga slice.sdp.juicy. :) perap semalaman.
oh nais.. nnt aku try
kalo itu anjing macam mana?
Post a Comment