Mimaland : The Abandoned Water Theme Park in KL

Friday, July 22, 2011

salam and selamat tengah jalan

aku actually igt nak post benda ni lain kali.. tapi tiba2 aku mcm dah x tau nak buat apa.. ni kalau aku tido ni, mampus x pegi semayang.. takkan manjang nak mengharapkan kuota je..

risiko besar

so baik aku stay up dan merepek sambal kat sini

itu hari semalam, aku dah bercerita pasal River Country, Florida.. skrg aku nak cerita pulak pasal Mimaland.. x penah dgr? x pelik pelik kalau x penah dgr.. kalau olamo (orang lama) yang dok kl mesti penah dgr kot pasal tmpt ni

This is the "sunway lagoon" of its time..

Mimaland




Mimaland was a famous recreation park in GombakSelangorMalaysia. It was opened on 1975. It ceased operation in 1993 due to a dangerous landslide.
Mimaland recreation park used to be a popular premier outing destination for families in the Klang Valley. After it was closed, many people had hoped that it would be renovated and reopened as the place was a convenient site for picnics, being not too far from the city and yet having a raw natural environment, with plenty of trees and plants and a lake for swimming, fishing and boating.
As at now, Mimaland recreation park which is about 25 km from Kuala Lumpur, along the old Gombak-Bentong road, is undergoing a natural destruction process after left without maintenance since its closure in 1993. A road leading to the park is covered with grass and undergrowth and also damaged.
The Mimaland was opened in 1975 and ceased operation about 15 years ago following some unresolved plans for expansion.
The natural setting of the park makes it a very ideal natural holiday resort. It is certainly regrettable that such a beautiful natural recreation park should be left in such a dismal and dreadful condition.
-disedut mentah2 dari Wiki


dibuka tahun 1975.. and ditutup somewhere durin 1993. aku baru darjah 1.. x pelik ah mmg tak tau pasal tmpt ni.. tapi minat aku yang mendalam terhadap terhadap bangunan "abang don" telah berjaya membuatkan aku menggoogle pasal tempat nie... sama sedih juga macam river country.. hummm

katanya tempat ni tutup sebab ada kes mati.. then ada pulak tanah runtuh.. problem..

buat masa ni, google je la yg aku mampu.. kalau nak diikutkan, mmg aku prefer pegi sendiri to feel the first hand experience myself and amik gamba guna camera HD milikku.. tp apekan daya.. zaman dulu time2 aktif, tak terpk pulak aku nak ber-blog.. byk gak la tempat aku terjah dulu.. tu lain kali laa aku citer..

untuk Mimaland ni, aku hanya boleh share2 gambar yang aku jumpa

BEFORE

air yang biru jangan disangka tiada kincing

the legendary slide.. dikatakan sbg the longest slide at that time

sape tak penah nmpk benda ni mmg anda adalah adik2

selain taman air, ada taman deneso jugak.. gempak la 80's

AFTER

busstop depan mimaland

main access road to the entrance

skubidubidu

what is left in management office

tinggal tayo je dik

this boat have seen a better day in its life

entrance.. mcm zoo negara pun ada

lain macam


DISCLAIMER : I do not own any of this pictures.

gila-gila remaja pun shoot kat sini.. RIP

Source : The Star, Loyat

4 comments:

abg kacak said...

jom usha

kingsix27 said...

jom. bila mau?

Anonymous said...

Best wooooo slide -slide ni masa zaman sunway lagoon lum ujud. . . , sapa leh slide n landing sampai ujung pool tu kira bestt arrr

Anonymous said...

Memang best.. Mula2 try yg rendah, pastu try yg tinggi lak, tgk kat bawah sayup je.. Yg terror bole float sampai ujung kolam slide tu.. Wa bukan sampai tgh, suku je dah temeniarap.. Selain pool, ade replika dinasour pon, and every month x silap ade telematch.. Memang best..
Pasal pool tu.. Best nyer kalu crowded mcm mane pon x de hal, psl besar sgt.. Kat tepi pool ade satu natural stream dari bukit. Pas boring mandi pool gi kat sane lak la.. Wa ade try gi sana somewhere end 90's, tekejut wa tgk.. Yg byk buldozer kat atas tu. keadaan jln semak samun.. Memang sayang n sedih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...