Sudut Mari Melahap: Air Katira

Monday, August 1, 2011

Salam
Dalam post aku yg sebelum ni, aku ada mention pasal air katira.. pastu rupa2nya ramai x tau pasal air ni.. masa awal2 dulu, aku biasa beli air ni kat pesta, batu pahat.. pastu mcm dah takde jual.. rupanya pindah kat tmn perdana.. so beli kat situ je la.. aku pun sebenarnya tak tau asal usul air ni mcm mana.. yg aku tau, dia sedap.. tapi makcik aku penah ckp air ni buat pakai kurma.. tak tau la betul ke aku kene game.. hahaha.. pastu aku cari recipe, jumpa la recipe lebih kurang begini:

gambar pinjam

Bahan-bahan:
410 gm susu cair
500 ml ais krim soda
S-kecendol
Kacang yg ditumbuk
Cincau
Kurma yang dah dihiris2 hati ku terhiris
air secukupnya

Bahan sirap hijau:
Gula (ikut suka manisnya)
sedikit pewarna hijau

Cara membuat:
Untuk sirap hijau: Jerang air dan gula pasir, masukkan warna hijau dan daun pandan.
Bancuhkan sirap hijau dan susu cair.
Kemudian masukkan bahan-bahan lain dan ais krim soda.

resipe di sebat dari Blog Norzailina. thanx

rajin nak buat? peha berat? beli sudah.. lokasi?

1. Bazar Putrajaya : cari tong polisterin.. ini je satu2 nye landmark yg aku boleh bagi.. pastu air nye bungkus kecik2.. takde campi dgn ais..
2. Batu Pahat : Pakcik kat corner bukit sebelum pintu gerbang taman bukit perdana. ha kat situ la. ini tip top champion punya.

dalam tong polistrin gini la

tempat lain kadang2 ada jugak jual.. tp DH la.. (DH=d'hambar)
jual dalam tong2 besar2.. rasa dia x piau sgt

"nak piau bancuh sendiri la dik oi" ujar akak ini

haha.. ada yang aku runner g putra jap lagi ni.. alang2 boleh cari kueh akok.. hoho
air dari johor,, kueh dari klate.. main dish pulak makan tapas dari sepanyol..
hahaawka
dunia...

ini pula kuih akok

2 comments:

usedfree said...

peha berat~~ hkahkakwhkawhkakwhkakwh

BearDude said...

ak dah angkat akok... jgn beli lagi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...